› Technische Dienst 

Technische Dienst

De rol van technische diensten in middelgrote en grote fabrieken en productiebedrijven is de laatste jaren sterk aan het veranderen. De TD is nog altijd de spin in het web, maar het takenpakket verandert van karakter. Van hoofdzakelijk uitvoerend, naar meer en meer coördinerend en beherend. De uitvoering van onderhouds- werkzaamheden en inspecties wordt steeds meer uitbesteed aan derde partijen, simpelweg omdat deze dit efficiënter kunnen en omdat onderhoud zeer specialistisch is geworden. Zelf alle benodigde kennis in huis halen en op het vereiste niveau houden is tegenwoordig bovendien te kostbaar.

TD 2.0

In feite wordt de traditionele technische dienst in korte tijd omgeturnd tot TD 2.0. Meer dan ooit is geautomatiseerde ondersteuning van belang om de nieuwe coördinerende en beherende rol adequaat te kunnen vervullen. Centix beschikt over een brede ervaring in het oplossen van vraagstukken voor het beheer van onderhoud en inspecties. Van het oplossen en monitoren van storingen tot en met het plannen en beheren van preventief onderhoud en inspecties.

Onderhoud is zeer specialistisch geworden. Hierdoor worden de medewerkers van de technische dienst meer manager en uitgiftepunt. Met leveranciers of andere partijen worden contracten afgesloten over onderhoud van de apparaten en de technische dienst heeft nog een plannende en controlerende taak. Wij noemen dit ook wel Technisch Facility Management.

Dashboard

Voor de medewerker van de technische dienst voorziet Centix perfect in deze nieuwe behoefte. Door middel van een dashboard heb je een compleet overzicht van alles wat er op dat moment speelt of binnenkort gaat spelen. Centix maakt gebruikt van kleurcoderingen en de kleuren zwart, groen, oranje en rood zeggen gelijk al heel veel over de status van een apparaat.

zwart        op dit object is geen onderhoud- inspectieplan ingesteld
groen het object is goedgekeurd en heeft op korte termijn geen onderhoud of inspectie nodig
oranje het object is goedgekeurd, maar heeft op korte termijn onderhoud of inspectie nodig
rood het object is verlopen, onderhoud of inspectie is vereist

Een object is een algemene omschrijving voor bijvoorbeeld een gereedschap, een materieelstuk, een machine, een voertuig enz. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een koffiezetapparaat toe te voegen als object, met als doel dat wordt vastgelegd dat iedere week het apparaat schoon gemaakt moet worden.

Onderhoud- en Inspectieplan

Per object kan er een ander onderhoud- of inspectieplan worden gekoppeld. Daarin kan vervolgens worden aangeven hoe ver van te voren er automatisch een werkorder aangemaakt moet worden. Deze werkorder komt terug in de planning. Het grote voordeel hiervan is dat u door middel van een meerjarenplan een piek in uw onderhoud kan creëren. Dat is erg handig als u onderhoud uitbesteed en zodoende kostenefficiënt kan werken. Uiteraard is het ook mogelijk om de werkdruk gelijkmatig over het jaar te verdelen. Daarnaast is het mogelijk om meerdere onderhoud- of inspectieplannen op één object vast te leggen.

Natuurlijk is iedere technische dienst anders. Dat beseffen wij bij Centix maar al te goed. De te beheren en te inspecteren objecten, maar ook de aard en de omvang van het bedrijf bepalen de benodigde functionaliteit. Daarom is Centix modulair opgebouwd en bepaalt u zelf welke onderdelen wel of niet bij uw bedrijf passen. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden van Centix bij alle modules.