› Centix-objecten 

Al uw materieel, gereedschappen, PBM’s, machines en installaties worden door Centix ‘objecten’ genoemd. U kunt echter zelf de benaming kiezen als in uw bedrijf wordt gesproken ‘materieel’ of ‘gereedschap’. De objecten welke u wilt beheren kunt u op een flexibele manier rubriceren en instellen

Uniek of bulk object

Ieder object heeft een uniek ObjectID, welke bestaat uit maximaal 20 willekeurige karakters.

Een object kan uniek zijn of niet uniek. Objecten die gekeurd moeten worden zijn meestal uniek. Voor inspectiebedrijven kan ingesteld worden dat bij verschillende klanten dezelfde ObjectID’s voorkomen.

Een niet uniek object is in Centix een bulk-artikel, zoals een steigerplank.

Eigenschappen object

Er zijn verschillende soorten eigenschappen op een object vast te leggen:

Standaard eigenschappen

Voor de meest voorkomende eigenschappen zoals ObjectID, barcode, omschrijving, merk, type en serienummer zijn in Centix al invoervelden beschikbaar. Indien u velden niet gebruikt kunt u deze via de systeeminstellingen onzichtbaar maken. ‘Kostensoort’ en ‘kostenplaats’ wordt door veel bedrijven onzichtbaar gemaakt, dit bevordert de beheersbaarheid.

Extra invoervelden kunt u bij ‘Objecttype eigenschappen’ zelf aanmaken.

Afbeelding: objectdetail

Objecttype eigenschappen

Per objecttype kunnen gegevens vastgelegd worden die voor alle objecten van dat type gelden:

  • Stamkaart, waarin u zelf velden definieert
  • Documenten, zoals werkinstructies
  • Standaard onderhoud en inspectieschema’s
  • Standaard foto, levensduur en andere instellingen

Afbeelding: objecttype stamkaart

Documenten en afbeeldingen

Documenten en afbeeldingen kunnen rechtstreeks op het object worden vastgelegd en getoond. Maar ook de documenten en afbeeldingen welke gekoppeld zijn aan het objecttype (vaak standaard afbeeldingen en werkinstructies) worden getoond. Centix rubriceert de informatie en laat alleen de informatie zien indien de gebruiker voldoende rechten heeft. Zo kan bijvoorbeeld een gebruikershandleiding aan iedereen getoond worden en de technische handleiding alleen aan de technische dienst getoond worden.

Afbeelding: object stamkaart

Onderdelen van een object

Indien gewenst kunnen objecten aan elkaar gekoppeld worden. Een voorbeeld hiervan is een aanhangwagen met daarop een stoomcleaner gemonteerd. Beide objecten worden los onderhouden maar zolang de stoomcleaner op de aanhangwagen gemonteerd is horen ze bij elkaar.

Afbeelding: gekoppeld object

De locatie van een object

Een object met een uniek kenmerk kan maximaal op één locatie geplaatst worden. Voor een niet uniek object geldt dat het object op meerdere locaties kan voorkomen. Ook kunnen de aantallen per locatie van een niet uniek object hoger zijn dan één.

Afbeelding: gekoppeld object

Onderhoud & inspecties van een object

Op een object kunnen meerdere onderhouds- en inspectieplannen worden aangemaakt. Uitleg over dit onderdeel vindt u terug op de pagina onderhoud & inspecties.